1. Загрейте фурната на 170 градуса. Разтопете маслото на огъня. Поставете ядките в блендер и ги нарежете, но без да ги смилате - на парченца около 2-3 мм. Добавете към ядките канелата и захарта.
2. Всяка кора намажете с масло, а на всяка втора сложете и от сместа с орехите. Внимавайте равномерно да разпределите съставките, като накрая трябва да ви остане малко масло, колкото да намажете готовата баклава.
3. След като сте подредили корите, навийте ги на стегнато руло. Рулото се нарязва на филийки с дебелина около 2 см. Подредете ги в тава, така че да са плътно наредени.
4. Всяко парче се маже с останалата част от разтопеното масло. Сложете баклавичките да се пекат около 30-35 минути и ги оставете да се охладят.
5. Всички съставки за сиропа сложете на огъня, когато сместа започне да кипи, намалете котлона и ги оставете да къкрят на тих огън 7-8 минути, след което добавете лимоновия сок и оставете сиропа да къкри още 7-8 минути.
6. Залейте охладената баклава с горещия сироп и оставете да попие за поне 10 часа. Поднесете баклавичките поръсени с нарязани фъстъци или други ядки.
Солунска баклава
11 Януари 2015
13774
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари