Разбийте яйцата на гъст крем, прибавете смлените орехи, смесеното с бакпулвера и солта брашно и 1 ч.ч. захар. Разбъркайте добре сместа.
Намажете с масло правоъгълна тавичка и покрийте дъното с 2 листа от корите. Намажете ги с мазнината, а отгоре наръсете част от плънката. Покрийте с още 2 кори, полейте с олио и отново с плънка. Продължете да редите така корите и плънката, докато се изчерпат количествата, като най-отгоре завършите с пласт кори. Нарежете баклавата на квадрати или ромбове и поръсете с разтопеното масло (или остатъка от мазнината за корите). Печете в загрята на 180 градуса фурна, докато корите получат приятен златисто-кафяв захар. Извадете баклавата да изстива, а през това време пригответе сиропа: Смесете водата с останалата захар и варете, докато течността се поизпари, и се получи гъст захарен сироп. Ароматизирайте го с ванилията (може да добавите и лимонена кора или малко лимонов сок) и залейте студената баклава с горещия сироп. Оставете я да попие добре сиропа (поне 1 денонощие), след което поднесете.