Мраморен кекс , но не какъв да е, а супер сочен и влажен . Това е днешното ни предложение за лесен десерт, с който да заситите глада си за нещо сладичко след вкусния обяд или вечеря.
Сочен мраморен кекс
Продукти:
250 гр. захар
150 гр. разтопено масло
3 яйца
1 щипка сол
2 ванилии
200 гр. кисело мляко
250 гр. брашно
3 с.л. какао
5 с.л. гореща вода
пудра захар за поръсване
За сиропа:
1/2 ч.ч. вода
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. мед
Приготвяне:
Излейте разтопеното масло в купа, добавете захарта, яйцата, ванилиите и щипка сол. Разбийте с миксер на най-високата степен за 5 минути, докато се разтопи захарта. Прибавете киселото мляко и разбъркайте.
В купа разтворете какаото с горещата вода и прибавете ¼ от кексовата смес, като разбъркате хубаво.
В намаслена и поръсена с брашно форма за кекс изсипете яйчената смес, върху нея излейте какаовата и с дървено шишче направете шарки.
Изпечете кекса в предварително нагрята на 170 градуса фурна за около 50 минути. Пригответе сиропа, като смесите всички съставки и варите за 7 минути след завиране.
Извадете готовия кекс от фурната и залейте със студения сироп. След като попие сиропът и се охлади, обърнете кекса върху чиния и поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!