Този страхотно предястие завладява още от първата хапка! Печени и след това мариновани пиперките по арменски са приготвени от цели, напоени в пикантен пълнеж чушки. Струва си да пробвате, защото процесът отнема много малко време.
Предястието ясно подчертава вкуса на месните ястия, събужда апетита и изглежда доста впечатляващо. И пиперът по арменски ще бъде харесван от тези, които обичат марината без оцет.
Съставките
Български пипер 700 гр
чесън 8 скилидки
Слънчогледово масло 250мл
домат 2 бр.
магданоз 1 стрък
кориандър 1 стрък
сол 1 супена лъжица
Лимонов сок на вкус
захар 2 супени лъжици
Черен пипер на вкус
Измийте чушката, без да почиствате от семена, запържете от двете страни в слънчогледовото масло. Готовите чушки сложете в найлоново пликче и вържете да се задушат добре.
Обелете доматите и ги минете през месомелачка или чопър. Пресовайте чесъна и нарежете подправките.
Смесете доматите, лимоновия сок, чесъна, подправките, солта, захарта и черния пипер. Добавете маслото, в което зеленчуците са пържени и разбъркайте добре. Марината е готова!
Обелете пиперът и го сложете в марината, покрийте с чиния и поставете нещо отгоре да я натиска с маса от 1-2 кг. Оставете да преседи в хладилника за поне 2 часа.
Марината от пипер по арменски може да се използва многократно за готвене на пикантно месо или пък да си топите на хлебче, страхотна разядка става.
Необичайно добра рецепта, нали!? Не забравяйте да си я запишете в отметките и да я споделите с приятелите ви!