500 гр. брашно
100 гр. захар
1 кубче прясна мая
250 мл прясно мляко
120 гр. маргарин
1 яйце
2 ванилия
1,2 кг пресни сини сливи
Тесто за поръсване:
300 гр. брашно
150 гр. пудра захар
200 гр. маргарин
1 пакетче ванилова захар
Замесва се тесто с втасалата мая и останалите съставки и се оставя 30 минути, за да втаса и да почине. Щом тестото втаса, се взема тава или кръгла форма и се маже с маргарин. Тестото се рапределя с ръце (разплесква се) в тавата, така че да се образува и бордюр по стените й. Набожда се с вилица на няколко места.
Сливите се почистват от костилките и се разделят на половинки или четвъртинки, ако са по-големи. Нареждат се върху тестото и паят се оставя да втаса 20 минути.
Докато втасва, се замесва тесто от брашното, захарта и маргарина за поръсване на пая. Тестото трябва да е сухо и да може да се стрива с ръце.
Щом паят втаса, горното тесто се стрива с пръсти и с него се наръсва целия пай. Втасва отново още 10 минути, след това се пече 40 минути на 180 градуса.