Реване-баклава или баклава с вкус на реване - както и да я наречете, вкусът ѝ е уникален! И как няма да е, като представлява съчетание между два от най-любимите ни ориенталски десерти. Веднага запишете рецептата, защото си заслужава да я приготвите:
Реване-баклава
Продукти:
4 яйца
150 г захар
1 ванилова захар
250 г грис
200 г натрошени орехи
50 г смлени орехи
1 чаша кисело мляко (180 г)
1 бакпулвер
За сиропа:
500 г захар
2 чаши вода (400 мл)
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват с миксер, като при разбиването се добавят постепенно 150 грама захар. Добавете ваниловата захар и бакпулвера, след което продължете да бъркате.
След това добавете киселото мляко, 250 г грис и разбъркайте добре с лъжица, за да се изравнят съставките. След това добавете орехите и разбъркайте отново, за да се смесят равномерно.
Сместа се изсипва в предварително намазнена кръгла тава и се пече 20-25 минути на 200 градуса.
За сиропа: Сложете 500 г захар с 2 чаши вода на огъня и бъркайте, докато захарта се разтопи и се получи сироп. Добавете няколко лимонови кори.
Набодете изпечения сладкиш с клечка за зъби и го нарежете на ромбоиди. Залейте студения сладкиш с горещ сироп и го оставете да попие.
Насладете му се!