Даже щруделът мълчи засрамено пред тази Сочна ябълкова баклава - приготвя се точно за 20 минути, а удоволствието трае безкрай!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Даже щруделът мълчи засрамено пред тази Сочна ябълкова баклава - приготвя се точно за 20 минути, а удоволствието трае безкрай!
Даже щруделът мълчи засрамено пред тази Сочна ябълкова баклава - приготвя се точно за 20 минути,...
12060
Даже щруделът мълчи засрамено пред тази Сочна ябълкова баклава - приготвя се точно за 20 минути, а удоволствието трае безкрай!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Знаем, че традицията повелява в баклавата да има само орехи, захар и аромати, но днес ще ви представим две невероятни рецепти за ябълкова баклава , която по сочност и сладост надминава традиционната за Коледа. Ако още не сте опитвали плодовия вариант на баклавата , време е да го направите - става за около 20 минути с готови кори.

Ето и обещаната рецепта за неустоимо Сочна баклава с ябълки :

Ябълкова баклава - I РЕЦЕПТА

Продукти:

500 г тънки кори за баница

1,5 кг ябълки

600 г + няколко супени лъжици захар

700 мл вода

1 ванилова захар

100 г масло

малко олио

3 супени лъжици грис и по желание орехи, канела, стафиди

Приготвяне:

Първо пригответе сиропа (приготвя се няколко часа предварително, за да изстине): Разтворете 600 г захар в 700 мл вода и оставете да заври. Добавете ваниловата захар, след което оставете готовия сироп настрана да се охлади. Разтопете 100 г масло и добавете няколко супени лъжици олио.

Обелете ябълките, настържете ги и ги изцедете от сока. Добавете няколко супени лъжици захар и 3 супени лъжици грис, за да поеме излишния сок. По желание към плънката може да добавите канела, стафиди и орехи. Вземете две кори, намажете ги с масло и олио, след което ги напълнете с ябълки.

плънка от ябълки

Плънката се нанася само върху една част в началото, а след това се навива на руло. Планирайте да остане достатъчно плънка за всички кори (пребройте корите, а след това колко рула ще имате и разделете плънката на толкова части). Подредете навитите кори в тава за печене.

баклава с ябълки

След като сте наредили баклавата, нарежете я с остър нож на равни парчета, полейте отгоре с малко мазнина и я сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато покафенее. Залейте горещата баклава със студен сироп.

ябълкова баклава

Ябълкова баклава - II РЕЦЕПТА

Продукти: 

500 г готови кори

7-8 средно големи ябълки

10 супени лъжици захар за ябълките

1 ванилова захар

по избор канела за ябълките

3 супени лъжици хлебни трохи за ябълките

няколко капки аромат на ванилия и бадеми

150 г едро смлени лешници и орехи

150 г фино смлени лешници и орехи

250 г масло

За сиропа: 

1 лимон, нарязан на кръгчета

600 г захар

1 л вода

Начин на приготяне:

Първо смесете орехите и лешниците, след това отделете половината, за да ги смелите по-едро, а другата половина - на ситно.

Разтопете маслото. Ябълките се измиват добре и се настъргват с кората, смесват се с хлебните трохи, канелата, ароматите и захарта. Сложете хартия за печене в тава (32х22 см) и я намажете с разтопено масло. Започнете да редите корите:

Първо сложете една кора, намажете я с масло, след това сложете втора кора и повторете същото още три пъти. Нареждат се общо 5 кори, намазани с масло. Върху корите се слага част от сместа с ядки и лешници и част от сместа с ябълки. Разпределете равномерно.

След това се поставят две кори и се притискат леко с ръка, за да се получи равна повърхност. Намажете ги с масло, след което отново наредете плънката. Подредете по този начин, докато материалът ви свърши. Последните 5 кори се редят както в началото, без плънка.

Подредената баклава нарежете под формата на ромбове, намажете я добре с разтопено масло и я изпечете в предварително загрята фурна на 150 градуса. Печете, докато придобие приятен меден цвят. 

баклава ромбове

Залейте изпечената баклава със сироп, който предварително сте сварили и охладили.

сочна ябълкова баклава

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft