Освен като освежаваща напитка, бирата се използва и за мариноване и приготвяне на сос за месо, тъй като го хидратира и го прави по-сочно. Омекотява месото, така че когато го ядете, усещането е че се топи в устата, а чрез бирата вкусът на месото става по-интензивен. По същия начин може да използвате бира и при приготвянето на тестото, особено когато правите постна баница с кори (домашни или готови).
Опитайте тази много вкусна баница с праз, гъби и картофи . Можете също така да коригирате пълнежа според вашия вкус. Рецептата я взех от главния готвач на един етно ресторант, а тази баница е номер едно за съпруга ми. Макар че той не пости, обожава баницата, приготвена така, а и на мен много ми харесва. Ето какво ви трябва, за да си приготвите и вие прочутата Баница с бира :
Постна баница с бира
Продукти:
400-500 г праз лук
500 г гъби печурки
500-600 г настъргани картофи
олио
сол, черен пипер
За напояване на корите:
50 мл олио
100-150 мл бира (аз използвах Tuborg)
400-500 гр.
За заливката:
50 мл олио
180 мл бира
Приготвяне:
Подгответе два стръка праз и ги нарежете на тънки и много малки кубчета. Загрейте тиган с олио на ниска степен и сложете праза да се запържи малко в олиото, като разбърквате от време на време. Когато празът започне да омеква и да къкри, се добавят 400-500 г цели гъби (не е нужно да ги режете предварително).
На вкус може да добавите и една глава лук (нарязана на ситно) и няколко скилидки чесън. Ако добавите тези съставки, оставете ги да се запържат предварително и да пуснат вкусния си аромат. Гъбите съдържат голямо количество вода, така че по време на готвене те ще я освободят и затова не е необходимо да се добавя вода.
Разбърквайте от време на време и гответе на ниска температура, докато цялата вода се изпари. Оставете сместа да къкри бавно, докато зеленчуците се сварят и омекнат. Преди края се добавят настърганите картофи. Ще ви трябват около 500-600 г картофи (това са 3-4 големи картофа) и ги настържете на най-едрото ренде.
След около 10 минути задушаване ще забележите, че празът вече е сварен и е променил цвета си. Намалете температурата и добавете подправките: една и половина чаена лъжичка сол или на вкус, половин чаена лъжичка черен пипер на прах. Разбъркайте, за да се смесят хубаво и оставете за минута, за да се разтворят подправките, след което свалете съда от котлона и оставете готовата смес-пълнеж да изстине.
За напояване на баницата и корите: В малък съд (аз използвам джезве) се слагат 50 мл олио и се добавят 180-200 мл бира по избор. В друг съд сложете още 50 мл олио и 180 мл бира. Течността в джезвето се слага на котлона да се затопли, а със студената смес от олио и бира се напояват корите.
След като плънката се охлади малко, се приготвят корите. Отворете една от корите и пробвайте дали е тънка или по-дебела. Ако кората е по-тънка, съединете две кори. Напръскайте кората със сместа от студена бира и олио, покрийте с втора кора, поръсете, след това намажете с плънка и завийте на тънко руло, след което навийте кората на спирала.
Така приготвената кора се слага в средата на кръгла тава, намаслена и застлана с хартия за печене. По същия начин се приготвят и останалите кори, до изчерпване на материала и всяка следваща кора-руло се добавя към предходната в тавата. Продължете така докато запълните цялата тава.
След като сте подготвили цялата баница, вземете нож и я нарежете на по-малки парчета. Залейте баницата със загрятата смес от олио и бира (трябва да е прясно стоплена) и включете фурната да загрее на 200 градуса. Сложете баницата да се пече едва когато фурната е добре загрята и печете 10-15 минути.
След изминалото време намалете температурата на фурната на 180 градуса и печете още 20 минути. От бирата баницата ще бухне, вкусът на бирата не се усеща и е много мека, все едно е правена с домашни кори.
Да ви е сладко!