Сочна коледна баклава с готови кори, която се топи в устата

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Сочна коледна баклава с готови кори, която се топи в устата
Сочна коледна баклава с готови кори, която се топи в устата
658171
Сочна коледна баклава с готови кори, която се топи в устата
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Продукти

3 пакетчета готови тънки кори

1 1/2 пакетчета краве масло

2 чаени чаши счукани орехови ядки

1 чаена лъжичка канела

за сиропа

1 кг. захар

250 г.

гликоза

2 пакетчета ванилия

750 мл. вода

 

Начин на приготвяне

По размера на кръгла тава с диаметър около 40 см. се нарязват в кръг готовите кори, като изрезките се оставят настрани.

Тавата се намазва с част от разтопеното краве масло.

Нарежда се първото пакетче кори, като се спазва изискването за разстилане на листовете един върху друг, без да се надиплят.

Начупват се получените изрезки и се разстилат равномерно върху поставените кори.

Наръсват се равномерно с половината орехови ядки, смесени с канелата и с 1-2 супени лъжици разтопено краве масло.

По същия начин се нарежда и второто пакетче с кори.

Поръсва се отново с останалата част от ореховата смес и разтопеното масло в същото количество.

Върху сместа се разстилат корите на третото пакетче.

Най-отгоре се слагат здрави листове, чиято горна повърхност се намазва с мазнина.

Приготвената баклава се нарязва на малки триъгълни или ромбовидни парчета.

В образуваните прорези между отделните парчета се налива останалата част от разтопеното краве масло.

С половин чаша студена вода се напръсква цялата горна повърхност на баклавата.

Пече се в умерена фурна при температура 190-200° около 50-60 минути, докато се получи тъмнорозово оцветяване на горната кора.

Изважда се и се оставя да изстине в тавата, в която се е пекла.

В отделен съд се кипват захарта с водата.

След кипване се прибавя веднага гликозата.

Сиропът се загрява отново до завиране, след което се сваля от огъня.

Оставя се да се охлади до 60-70°.

Ароматизира се с ванилията, след което се излива равномерно върху студената баклава.

Престоява така 1-2 дни, докато поеме голяма част от сиропа, който може да се приготви в съотношение захар-вода 1:1.

Вместо гликоза при кипване на разтвора се слага съвсем малко лимонтузу (на върха на лъжичката) и ври със захарта около 1 минута.

След охлаждане се ароматизира с ванилията.

Гликозата и лимонтузуто предпазват сиропа от захаросване.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft