Фантастичен оризов сладкиш без печене , често го бъркат със сутляш, но според нас е дори по-вкусен. Рецептата е на нашата читателка Марина, която любезно ни я изпрати. Интересното е, че рядко сме попадали на такъв тип сладкиши, но трябва да ви кажем, че е много вкусно и сочно.
Основната съставка, за да стане сладкишът кремообразен, всъщност е млякото, а останалите съставки са второстепенни като захар, желатин за стабилизация, ванилия, сметана... Във всеки случай тази оризова торта е нещо необичайно и е супер здравословен десерт .
Приготвя се много бързо и не се пече, просто се обединяват всички съставки и се слага да се охлади в хладилника. За Оризовия сладкиш с вкус на сутляш ще ви трябват следните съставки:
Оризов сладкиш с вкус на сутляш
Продукти:
500 мл прясно мляко
настъргана лимонова кора
125 г бял ориз
няколко капки ароматна ванилия
няколко капки ром
5 супени лъжици захар
1 пакетче желатин
200 г сладкарска сметана
вода според нуждите
Приготвяне:
Сложете млякото в тенджера на котлона, след което добавете настърганата лимонова кора. Ако лимонът не е органичен, третирайте го предварително с вода и сода бикарбонат. Не е нужно да чакате млякото да заври, затова веднага добавете ориза и разбъркайте малко.
След това добавете 1,5 чаена лъжичка течна ванилия (може и на прах), след което отново разбъркайте и гответе на слаб огън. Оризът се вари до набъбване и намаляване на количеството мляко. Така варите около 15-20 минути, като от време на време разбърквате, за да не загори.
Когато се свари, свалете от котлона, добавете 5 супени лъжици захар и няколко капки ром. Ако не харесвате много вкуса на рома, не се колебайте да пропуснете тази съставка, ароматът на ванилия сам по себе си придава изключителен вкус.
Разбъркайте, след това оставете да изстине. В друга тенджера добавете 4 супени лъжици студена вода, в която ще накиснете желатина. Разбъркайте малко и изчакайте да бухне около 10 минути, след което го сложете на слаб котлон да се разтопи.
Докато чакате желатина да се разтвори, разбийте с миксер сметаната, докато придобие формата на гъст сняг. Не е зле да използвате и сладка, но така тортата може да стане прекалено сладка. Добавете разтопения желатин към охладения ориз и разбъркайте.
Към оризовата смес се добавя предварително разбитата сметана. Смесете ориза със сметаната като леко разбъркате, след което сместа се изсипва във форма с гъвкав ринг, с желана големина.
Аз използвам малка форма за чийзкейк, след което сместа се заглажда отгоре. След това формата се поставя в хладилника да престои няколко часа, за да стегне добре желатинът, който държи тортата.
След като изстине може да поръсите отгоре с канела или да добавите някакъв кисел плод. Реже се лесно.