Вкусна сладка баница с ябълки, която ще ви остави с невероятно усещане за сладост и аромат! Ако сте почитатели на традиционния щрудел, то тогава непременно трябва да опитате този сиропиран вариант - страхотна вкусотия, много напомня традиционната баклава, но вкусът е по-лек и не толкова сладък. Запишете си необходимите продукти и при първа възможност непременно пригответе тази Сочна ябълкова баница като баклава :
Сочна ябълкова баница като баклава
Необходими продукти:
- 500 г тънки кори за баница
- 1,5 кг ябълки
- 600 г + няколко супени лъжици захар
- 700 мл вода
- 1 ванилия
- 100 г масло
- малко олио
- 3 супени лъжици грис
- по желание: орехи, канела, стафиди
Приготвяне:
Първо се приготвя сиропът (приготвя се няколко часа преди това, за да има време да изстине): 600 г захар се разтварят в 700 мл вода и се слагат на огъня да заври.
Разтопете 100 г масло и към него добавете няколко супени лъжици олио.
Обелете и настържете ябълките, след което добавете няколко лъжици захар и 3 лъжици грис, за да поемат излишния сок. По желание може да добавите към плънката канела, стафиди и ядки.
Снимка: YouTube
Съберете две кори, намажете ги с масло и олио, след което напълнете с ябълки.
Плънката се нанася само върху едната част в началото, а след това се завива на руло. Планирайте да ви остане достатъчно плънка за всички кори (пребройте корите, в зависимост от това колко рула ще получите от тях, разделете плънката на толкова части). Навитите кори се нареждат в тава.
Когато ги наредите всички, нарежете с остър нож на парчета с желана от вас големина, полейте отгоре с малко олио и ги изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване. Горещата баница се залива със студен сироп.
Снимка: YouTube
Изчакайте корите да поемат хубаво сиропа (най-добре за цяла нощ), след което поднесете този ароматен разкош!
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!