Лятото ни предразполага към повече излизания навън и някак не остава време да сготвим вкъщи! Поради това пък ние ви предлагаме една светкавична и много лесна рецепта, извънредно подходяща за семейната вечеря. Ароматът на тези бързи кюфтета със сос ще събере семейството около масата и ще ви предразположи към сладки приказки.
Представяме ви бързи кюфтета със сос:
500 г мляно месо (кайма)
1 морков
1 глава лук
1 домат или 2 лъжици доматено пюре
3 лъжици бял ориз
1 яйце
6 лъжици брашно
Сол
Черен пипер
Червен пипер
Щипка кимион
Магданоз
Олио
Оризът се измива и се залива със студена вода.
В дълбок съд на котлона се слага да заври литър и половина вода с лъжичка сол.
Каймата се овкусява със сол, черен пипер и кимион. Добавя се яйцето и настърган на ситно лук. Омесва се хубаво. Оризът се изцежда от водата и се добавя каймата. Оформят се кюфтенца, които се овалят в брашно (около 3 с. л. брашно). Кюфтенцата трябва да са меки и малки. Пускат се в силно вряща вида едно след друго. Добавят се морковите, нарязани на дребно. Остават се да се варят 10 минути.
На друг котлон се загрява олио, в което се препържват 3 лъжици брашно. Добавят се доматите и постепенно се разрежда с горещата вода от съда, в който се варят кюфтетата. Бърка се непрекъснато и когато се сгъсти, се добавя червен пипер и се изсипва в дълбокия съд с кюфтетата. Остава се да къкри на котлона 15-20 минути. Добавя се магданоз.
Да ви е сладко!