Има ли човек, който да не обича кюфтета ? Сигурно и вие си имате любима рецепта за пържени кюфтенца или здравословния им вариант - на фурна. Днес обаче ще ви предложим едни неустоими пълнени кюфтета .
Сочни кюфтенца с вълшебна плънка
Продукти:
1/2 кг телешка кайма
1 глава лук
чубрица, червен пипер, кимион и малко сол - на вкус
няколко малки печурки от консерва
няколко кисели краставички
50 гр. настърган кашкавал
Приготвяне:
Омесете каймата добре с подправките. Към нея прибавете и нарязания на ситно лук. Добре е да оставите омесената кайма за половин час в хладилник.
Нарежете гъбите и киселите краставички, смесете с настъргания кашкавал. Този микс се използва за плънка на кюфтетата.
Разделете каймата на няколко равни части. Притиснете една от тях между дланите си, така че да се получи плоско кюфте. Върху него сложете лъжица-две от плънката. След това оформете кюфте, което задължително трябва да е с плоска форма, за да се изпече равномерно.
Повторете процедурата с останалите части от каймата. Оформените кюфтета се нареждат в тава, върху чието дъно предварително сте поставили лист хартия за печене. Достатъчно е да ги печете 20 минути във фурна, загрята на 180 градуса.
Пълнените кюфтета може да приготвите и на грил тиган. Поднесете ги със салата от сезонни зеленчуци. Подходяща гарнитура за тях са картофите - варени, печени или пържени. Може да гарнирате пълнените кюфтета и със задушен или варен ориз.
Добър апетит!