Тези вкусни пържени кюфтета са направени от леща, но са страхотни на вкус!
Тази малка, но мощна съставка е истински хранителен гигант – богата на протеини, фибри и желязо и с ниско съдържание на мазнини.
В много култури се смята за символ на изобилието и щастието, така че не е чудно, че тези сочни кюфтенца от леща са се превърнали в звезди на трапезите по целия свят – от скромни кухни до празнични тържества.
С тази рецепта кюфтенцата придобиват нов облик: хрупкави отвън, сочни отвътре и толкова вкусни, че дори най-големите любители на месото ще поискат още!
Сочни кюфтенца от леща
Продукти:
- 130 г зелена или кафява леща
- 150 г ориз (или 300-350 г вече сварен ориз)
- 100 г корен от целина
- 200 г моркови
- 200 г лук
- 2 скилидки чесън
- 2 супени лъжици брашно от нахут (заместител: 2 супени лъжици царевично брашно или 2 супени лъжици смлени овесени ядки)
Подправки:
- 3 чаени лъжички биовегета
- 2 чаени лъжички хималайска сол
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер
- 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
- 1 чаена лъжичка сладък червен пипер
- По желание: къри, босилек, мащерка
Приготвяне:
Измийте добре лещата и я накиснете във вода за една нощ или поне за 8 часа. Това ще я направи по-мека и по-лесна за обработка.
Сварете ориза или използвайте остатъци от варен ориз (около 300-350 г варен ориз).
Лукът се нарязва на ситно, а целината, морковите и чесънът се настъргват на ситно ренде.
След като отцедите набъбналата леща, пасирайте в робот или чопър.
В голяма купа смесете смляната леща, сварения ориз, настърганите зеленчуци, подправките и брашното от нахут. Най-добре е да бъркате с ръце, като месите сместа, за да стане гладка.
Покрийте сместа и оставете за 10-15 минути, за да се смесят вкусовете. Оформете от сместа топчета, кюфтета или кебапчета - излизат около 20 броя.
Поръсете кюфтетата с малко брашно и ги изпържете в сгорещено олио. Не ги обръщайте, докато не се образува хрупкава коричка от едната страна, след това повторете от другата.
Снимка: Pinterest
РАЗЛИЧНИ ВКУСОВЕ:
Тези кюфтета могат да бъдат толкова разнообразни, че можете да експериментирате със сместа колкото искате! Например:
- Гъби за допълнителен вкус: Запържете 150-200 г гъби (шийтаке, печурки или манатарки), блендирайте ги и ги добавете към сместа за умами.
- Тиквички или патладжан: Настържете и отцедете 100-150 г от тези зеленчуци за по-сочна текстура.
- Пикантни вариации: Добавете люта чушка или чили за тези, които обичат пикантния вкус.
- Сервиране: Сервирайте ги с тортили и свежа салата, в доматен сос, с хлебчета като бургери или просто със сос от кисело мляко с чесън или мента.
Снимка: Pinterest
Замразете половината от сместа, ако не я използвате веднага – просто добавете 1-2 супени лъжици брашно от нахут след размразяване, за да абсорбира излишната вода.
Опитайте ги и споделете вашите впечатления – тези кюфтета имат силата да спечелят всички гастрономи!