1 свинско филе, около 500 гр
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
2 с.л. зехтин
1/3 ч.ч. портвайн
1/2 ч.ч. захаросани череши
2/3 ч.ч. пилешки бульон
2 с.л. прясно няразани листа розмарин
сол и черен пипер на вкус
Нарежете свинското филе на медальони с дебелина около 2.5 см. След това леко ги начукайте докато достигнат дебелина около 2 см. Поръсете от двете страни със сол и черен пипер.
Загрейте добре мазнината в тиган с дебело дъно. След това поставете медальоните да се запържат, като ги държите без да обръщате за около 80 секунди от всяка страна. Мазнината трябва да е добре сгорещена, но не да пуши. Не слагайте всички медальони наведнъж.
Обръщайте с помощта на щипка, а не на вилица, за да не нараните месото. Трябва да запържвате докато месото придобие хубав златисто-кафяв загар.
Извадете в чиния и оставете настрана.
Прибавете портвайна и черешите в тигана и оставета да заври, като през това време разбърквате с дървена лъжица, така че да изстържете останалите по дъното кафеви остатъци. Оставете течността да се сгъсти и редуцира до 2 с.л., което ще отнеме 2-3 минути.
Следва да прибавите бульона, розмарина и ако месото е пуснало някакви сокове в чинията. Оставете да ври докато получите консистенция на гъст сироп около 2-3 минути. Прибавете сол и черен пипер на вкус.
Намалете температурата и върнете месото в тигана, като го обръщате, за да се овкуси и покрие от всякъде със соса. Цялата процедура отнема около 3 минути къкрене на котлона, за да може месото да поеме ароматите. Прехвърлете в чиния, залейте със соса и сервирайте веднага с подходяща гарнитура - най-добре картофено пюре.
Рецептата е за 2-4 порции.