За тестото:
5 яйца на стайна температура
125 гр. пудра захар (кафява)
1 ч.л. екстракт ванилия
200 гр. черен шоколад, разтопен
1 с.л. брашно с набухвател
неподсладено какао за поръсване
За кестеновата плънка:
300 мл. сладкарска сметана
3/4 чаша пудра захар
3/4 чаша неподсладено кестеново пюре (от консерва)
Загрейте фурната на 170 градуса. Намазнете правоъгълна тавичка с размери 25x37см и я покрийте с хартия за печене.
В купата на миксера разбийте яйцата, захарат и ванилията на високи обороти за около 6 минути, докато удвоят обема си. Пресейте брашното равномерно върху повърхността на яйчения крем, добавете разтопения шоколад и внимателно объркайте всичко до еднородна смес. Излейте сместа в приготвената тавичка и я разнесете равномерно към краищата. Печете 12-15 минути, докато центърът е твърд на допир и пружинира при натиск.
Извадете готовия блат от фурната и го покрийте веднага с лист хартия за печене, след това завийте с домакинска кърпа и обърнете върху работния плот. Махнете тавичката. Запазете хартията за печене и покрийте с нея другата страна на блата + още една домакинска кърпа. Оставете блата да се охлади напълно.
За крема:
В купата на миксера с приставката-лопатка разбийте кестеновото пюре и пудрата захар, докато се хомогенизират. Прехвърлете сместа в малка купа. Сложете приставките за разбиване на миксера и разбийте сметаната на гъст сняг. Смесете разбитата сметана с кестеновото пюре и внимателно объркайте сместа.
Асемблиране:
Махнете горната кърпа от блата и внимателно обелете хартията за печене. Намажете равномерно повърхността с кестеновото пюре. С късия край към вас навийте блата на руло, като си помагате с хартията за печене от долната страна. Прехвърлете върху десертна чиния и оставете в хладилник за поне 6 часа, след което поръсете с какаото и нарежете с къдрав нож.