500 г (пълнозърнести) спагети
200 г моркови, нарязани на тънки кръгчета
2 с. л. зехтин
1 глава лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, нарязан на ситно
1 люта чушка, нарязана на ситно, по желание
1 с. л. нарязан пресен риган или 1ч.л. сушен
1 дафинов лист
500 г домати, нарязани на ситно или от консерва
2 гъби, нарязани на филийки
4 с. л. зелени маслини, нарязани на ситно
4 с. л. настърган кашкавал или тофу, по желание
Спагетите се сваряват според инструкциите на опаковката. Отцеждат се и леко се разбъркват с малко олио или зехтин, за да не се слепят.
Лукът се задушава в зехтина, прибавят се морковите, чушката и чесънът. Като се задушат, се слагат доматите, гъбите, дафиновият лист, риганът и маслините. Когато сосът се посгъсти, се отстранява от огъня.
Спагетите се поднасят залети със соса и поръсени с настъргания кашкавал или тофу (ако постите), нарязано на малки кубчета.
Забележка: за да е още по-здравословна рецептата, може да приготвите ястието с пълнозърнести спагети!