2 патладжана, нарязани на малки кубчета
3 с. л. зехтин
3 скилидки чесън, ситно нарязани
1 люта чушка, ситно нарязана, по желание
100 г маслини каламата или други черни натурални маслини
2 домата, обелени и нарязани на малки кубчета
500 г спагети
1 ч. ч. настърган пармезан или кашкавал
3 с. л. босилек или магданоз, ситно нарязани
сол на вкус
Кубчетата патладжани се слагат в купа с 2 л студена вода и 1 шепа сол. Оставят се за 10 мин., прецеждат се и се подсушават. През това време се нарязват другите зеленчуци и се кипва вода за спагетите.
В загретия зехтин се слагат кубчетата патладжан и се разбъркват на умерен огън за 9-10 мин. или докато се зачервят. Добавят се чесънът и чушката, разбърква се, докато чесънът стане ароматен, и се слагат маслините и доматите.
Спагетите се сваряват според указанията на опаковката, отцеждат се и горещи се сервират със соса, поръсени с пармезана и босилека.