350 гр. спагети
2 с.л. зехтин
1 червена люта чушка, нарязана
2 скилидки чесън, обелени и нарязани ситно
4 филенца аншоа в олио
кората от 1 лимон
5 стръка магданоз, накълцан ситно
5 - 6 листенца пореч, нарязани ситно
250 гр. филе от риба тон в зехтин
1 с.л. каперси в сол, измити
сокът от половин лимон
2 с.л. зехтин
10 - 12 цветчета пореч (ядливи са)
В тиган загрейте зехтина и задушете чесъна и лютата чушка за 1 минута. Добавете аншоата и намачкайте на паста с гърба на лъжицата. Добавете лимонената кора. В купа извадете рибата тон от консервата с вилица и смесете добре с каперсите. Прехвърлете рибата към чесъна и чушката в тигана и гответе около 1 минута. Прибавете лимоновия сок и нарязаните подправки и махнете от огъня.
В голяма тенджера възварете вода и сварете спагетите"ал денте" (около 2 минути по-малко от посоченото време на опаковката). В малка купа заделете 60 мл. от течността от варенето на спагетите и добавете зехтин. С вилица разбъркайте бързо, докато се получи емулсия. В гевгир отцедете спагетите и ги върнете веднага в тенджерата; добавете емулсията и омесете добре, докато течността се поеме. Прибавете сместа с рибата тон и объркайте, за да се смесят добре.
Поднесете веднага пастата, украсена с цветчетата пореч.