0.5 кг. спанак
1 глава лук или връзка пресен лук
2 моркова
2 скилидки чесън
1 ч.чаша ориз
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
100 гр. настърган кашкавал
сол, олио, черен пипер, зелени подправки (магданоз, джоджен и др.) - на вкус
Спанакът се измива много добре и се накълцва на едро. В дълбок тиган се загрява малко мазнина и вътре се задушава спанакът, заедно с нарязаните ситно лук и моркови (може и да ги настържете). Оставя се под капак да се задуши много добре. Добавят се сол и черен пипер на вкус, както и счуканият чесън и наситнените зелени подправки. Всичко се разбърква добре, след което се прибавя и измитият ориз. Ястието се залива с 3 ч.ч. гореща вода, разбърква се и всичко се прехвърля в подходяща тавичка. Запича се до готовност в загрята предварително фурна (на 180-200 градуса) - докато оризът набъбне и поеме течността. Приготвя се заливка от разбитите с киселото мляко и кашкавала яйца, с която се залива ястието и се допича до зачервяване.