Спанакът е здравословен, но когато го готвим ТАКА, го превръщаме в ОТРОВА! Ето хората, които трябва да го избягват

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Спанакът е здравословен, но когато го готвим ТАКА, го превръщаме в ОТРОВА! Ето хората, които трябва да го избягват
795
Източник: За Жената
Снимков материал: Pixabay
Спанакът е здравословен, но когато го готвим ТАКА, го превръщаме в ОТРОВА! Ето хората, които трябва да го избягват

Спанакът със сигурност е една от най-търсените храни. Въпреки това, трябва да бъдете внимателни, когато го консумирате, и е най-добре да приготвите толкова спанак, колкото ще изядете, защото повторното затопляне на спанак не се препоръчва.

Спанакът може да се консумира пресен под формата на салата.

Богат е на витамини А, С, бета-каротин и фолиева киселина. Този зеленчук отдавна се смята за най-добрият източник на желязо.

Съвети за приготвянето му

  • Винаги купувайте пресен спанак, уверете се, че стъблото и листата не са жълти.
  • Преди приготвяне е необходимо да го измиете добре.
  • Яжте приготвения спанак в същия ден, защото не бива да престоява или да се загрява дълго време.
  • Останалият спанак не трябва да се съхранява на стайна температура. Сложете ги веднага в хладилника.
  • Не се препоръчва да се приготвя като яхния с брашно и животински мазнини, защото може да причини диария.
  • За да запазите витамините и минералите, трябва да го приготвите на пара или да го готвите в малко количество вода за около пет минути.
  • Трябва да го приготвите с мляко, за да премахнете оксаловата киселина, която се свързва с калция и създава калциев оксалат. Можете да използвате и друг млечен продукт, като например кисело мляко, заквасена сметана или прясно сирене.

листа спанак

Снимка: pixabay

На кого може да навреди?

Спанакът съдържа определени количества оксалова киселина, която поради високата си концентрация на пурини може да причини проблеми с бъбреците и трябва да се избягва от хора, които имат проблеми с жлъчния мехур, артрит или камъни в бъбреците.

спанак пюре

Снимка: pixabay

Внимавайте, бързо се разваля!

1. Единственият недостатък на спанака е, че се разваля бързо. Не успява преди други видове зеленчуци, защото листата му са много чувствителни, а една от причините е, че съдържа голямо количество вода (90 процента).

2. Спанакът е развален, ако изглежда увехнал или има неприятна миризма. Има обаче начин да увеличите срока му на годност, като го измиете непосредствено преди готвене.

3. Препоръчително е спанакът да се консумира в рамките на три дни, като можете и да го замразите, но преди това трябва да го сварите за кратко във вода, докато стане светлозелен.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft