Спанакът със сигурност е една от най-търсените храни. Въпреки това, трябва да бъдете внимателни, когато го консумирате, и е най-добре да приготвите толкова спанак, колкото ще изядете, защото повторното затопляне на спанак не се препоръчва.
Спанакът може да се консумира пресен под формата на салата.
Съвети за приготвянето му
- Винаги купувайте пресен спанак, уверете се, че стъблото и листата не са жълти.
- Преди приготвяне е необходимо да го измиете добре.
- Яжте приготвения спанак в същия ден, защото не бива да престоява или да се загрява дълго време.
- Останалият спанак не трябва да се съхранява на стайна температура. Сложете ги веднага в хладилника.
- Не се препоръчва да се приготвя като яхния с брашно и животински мазнини, защото може да причини диария.
- За да запазите витамините и минералите, трябва да го приготвите на пара или да го готвите в малко количество вода за около пет минути.
- Трябва да го приготвите с мляко, за да премахнете оксаловата киселина, която се свързва с калция и създава калциев оксалат. Можете да използвате и друг млечен продукт, като например кисело мляко, заквасена сметана или прясно сирене.
Снимка: pixabay
На кого може да навреди?
Спанакът съдържа определени количества оксалова киселина, която поради високата си концентрация на пурини може да причини проблеми с бъбреците и трябва да се избягва от хора, които имат проблеми с жлъчния мехур, артрит или камъни в бъбреците.
Снимка: pixabay
Внимавайте, бързо се разваля!
1. Единственият недостатък на спанака е, че се разваля бързо. Не успява преди други видове зеленчуци, защото листата му са много чувствителни, а една от причините е, че съдържа голямо количество вода (90 процента).
2. Спанакът е развален, ако изглежда увехнал или има неприятна миризма. Има обаче начин да увеличите срока му на годност, като го измиете непосредствено преди готвене.
3. Препоръчително е спанакът да се консумира в рамките на три дни, като можете и да го замразите, но преди това трябва да го сварите за кратко във вода, докато стане светлозелен.