500 гр. спанак, измит (но неподсушен), почистен от дебелите дръжки
150 гр. орехи
2 големи скилидки чесън, обелени
по 2 препълнени супени лъжици кориандър и естрагон + още пресни подправки за украса
1/8 – 1/4 ч.л. смлян сминдух
1 с.л. бял винен оцет
¼ ч.л. червен пипер - сладък или лют
4 стръка пресен лук, нарязан на ситно
семената от 1 нар
Задушете спанака до омекване в голям тиган с капак, като разбърквате 1-2 пъти. Отцедете добре в гевгир, като притискате, за да се изстиска цялата течност. Прехвърлете спанака върху чиста домакинска кърпа, увийте я и изстискайте добре. Нарежете го възможно най-ситно. Прехвърлете в купа и оставете настрана.
Сложете останалите продукти (освен подправките за украса, лука, солта и нара) в купата на кухненски робот/блендер и смелете с 1 с.л. вода, докато се получи консистенцията на майонеза. Объркайте получената паста със спанака, добавете пресния лук и сол на вкус. Покрийте купата и оставете в хладилник за поне 6 часа. Преди поднасяне извадете спанака от купата, обърнете върху плато и оформете на купчинка. Украсете с подправки и семената на нара. По желание може да оформите спаначената смес на малки топки или в друга форма по желание.