1 кг спанак
2 лъжици брашно
3-4 лъжици масло
1 чаша прясно мляко
2 яйца
сол и черен пипер на вкус
За соса:
2 равни лъжици брашно
2 лъжици мазнина
2 чаши прясно мляко
черен пипер
1 лъжичка прясно масло
1-2 жълтъка
лимонов сок или винена киселина
по желание - кашкавал
Изчистете и измийте 1 кг спанак и го сложете да ври 5-6 минути в 1/2 чаша подсолена вода. Отцедете го и го накълцайте на ситно. Запържете 2 лъжици брашно с 3-4 лъжици масло. Разредете запръжката с отварата от спанака и 1 чаша прясно мляко. Към соса, след като го свалите от огъня, прибавете 2 добре разбити яйца, спанака, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте сместа и я изсипете във форма за суфле или пудинг, намазана с масло (дъното на формата покрийте с намаслена хартия). Сварете ястието на вдона баня (то е готово, когато се отдели от стените на съда). Сложете го в подходяща чиния.
За соса:
Запържете 2 равни лъжици брашно с 2 лъжици мазнина. Налейте 2 чаши прясно мляко. Получения сос, след като поври 5-6 минути, посолете, поръсете с черен пипер и подправете с 1 лъжичка прясно масло, 1-2 жълтъка и малко лимонов сок или винена киселина.
Полейте с него ястието. По желание настържете отгоре кашкавал.