1 пакет бутертесто
1/2 кг спанак (лапад, киселец)
1 шепа нарязан киселец
3 яйца
1 чаена чаша кисело мляко
1 – 2 с. л. брашно
1 чаена чаша натрошено сирене
2 – 3 с. л. олио
1 с. л. масло
черен пипер
Спанакът се почиства и нарязва.
Задушава се заедно с киселеца в мазнината, към която е прибавена 100 – 150 мл вода.
Поръсва се с черен пипер и сол.
След като сместа се охлади леко, към нея се прибавят брашното, киселото мляко, 2 яйца и един белтък, както и сиренето.
В навлажнена със студена вода тавичка се разстила част от многолистното тесто, като около стените се прави малко бордче, за да не изтича плънката.
Покрива се със спаначената смес.
Останалото тесто се нарязва на ленти, които се къстосват върху спаначената плънка.
Намазват се с останалия жълтък.
Паят се пече в умерена фурна.