Спаначена пита

вход през zajenata.bg
Спаначена пита
admin
Добавена от: admin
6672
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:
800 гр. брашно
400 мл хладка вода
1 супена лъжица сол
половин супена лъжица захар
1 супена лъжица мая
100 мл олио
За плънката:
500 гр. спанак
180 гр. заквасена сметана
сол на вкус
3 супени лъжици олио
За покритие:
1 жълтък
2-3 супени лъжици олио
100 гр. масло

В съд поставете брашното, добавете маята, солта и захарта и разбъркайте. След това добавете олиото и постепенно добавяйте водата, като с ръка омесвате тесто. Оставете го да втаса за 30 минути в предварително загрята фурна на 50 градуса - изключена! Почистете спанака, измийте го и го нарежете на ситно, след което го поставете в тенджера на огъня да се запържи с 3-те супени лъжици олио и сол на вкус. След като се запържи, оставете да се охлади. В охладения спанак добавете киселото мляко и разбъркайте, за да се смесят. 
Върху набрашнения плот извадете втасалото тесто, но не го премесвайте, и с точилка разточете кора. С чаша или формичка изрежете от тестото кръгчета и в средата на всеки кръг нанесете малко от плънката. Краищата на кръга съединете и оформете панделки. 
Тавата, в която ще печете, намажете с маргарин и поставете панделките като на снимката. Яйцето разделете на белтък и жълтък. Разбийте жълтъка с вилица, добавете 2-3 супени лъжици олио и разбийте. С готварска четка намажете панделките със сместа. Маслото разтопете на огъня и наръсете върху цялата пита. Пъхнете тавата във фурната, загрята до 200 С. 
Печете 40 мин. (докато получи златисто-кафяв цвят) и извадете от фурната. 
Поохладената пита поднесете по желание - с айрян, топло прясно мляко и пр. Добър апетит!


 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft