500 грама брашно и брашно за поръсване на тавата
1 непълна чаена чаша вода
1/2 кубче прясна мая
1 супена лъжица захар
1 равна лъжичка сол
2 супени лъжици зехтин за тестото и колкото е необходимо за намазване тавата
За гарниране на пицата:
500 грама спанак
7-8 пресни гъби печурки
3-4 стръка пресен лук (или 1/2 глава стар кромид лук)
2 скилидки чесън
2-3 супени лъжици зехтин (или олио)
сол и млян черен пипер на вкус
кашкавал за посипване на пицата в количество на вкус
Маята се разбива заедно с лъжицата захар, след това се полива с леко затоплената вода (водата трябва да е с телесна температура), слагат се няколко лъжици брашно. Всичко се разбърква добре, поръсва се с брашно, така че то да покрие кашичката от мая и брашно. Съда с така подготвената мая се оставя на топло (до радиатор или печка но не в печка или върху радиатора) и щом брашното, с което е посипана кашата с мая, се напука, закваската е готова. Солта се слага в останалото брашното (пресято в по-широк съд), в средата му се оформя кладенче и готовата закваска се изсипва в него. Омесва се меко тесто, като в края на месенето се добавя и зехтинъта, поставя се в подходящ съд и се завива с домакинско фолио, оставя се да втасва за 40-45 минути или докато удвои обема си. Втасалото тесто се взема с намазани със зехтин ръце намазани и се разстила в предварително намазана със зехтин тавичка. Оставя се да почине десетина минути и след това се пекаче в умерена фурна до зачервяване. Междувременно почистените измити и нарязани на ленти гъби се задушават в предвидената за това мазнина. Към тях се прибавят почистените измити и нарязани на ситно първо лукът и чесънът, а след това и спакът, посоляват се, поръсва се черен пипер, на вкус и се оставят да се задушават. Когато основата на пицата е изпечена, върху нея се разстила готовата плънка, поръсва се кашкавала и тя се връща във фурната да се запече докато той се разтопи, поднася се топла.