ТЕСТО:
250 г брашно
125 мл вода
1 ч л суха мая
1 ч л сол
1 ч л захар
1 с л олио (зехтин)
или 1 с л мас (15 г)
ПЛЪНКА:
255 г спанак
1 малка глава кромид лук
2 скилидки чесън
2 с л зехтин
1/4 ч л настъргано индийско орехче
4 твърдо сварени яйца
30 г настърган Пармезан
2 с л едро нарязани орехови ядки
смлян черен пипер
сол
ДОМАТЕН СОС:
1 малка глава кромид лук
1 скилидка чесън
2 с л зехтин 225 г
консервирани домати
1 с л доматено пюре
1 ч л кафява захар
2 ч л ситно нарязан пресен босилек
1/2 ч л сух риган
1 дафинов лист
Маята се разтваря в топла вода. Добавят се захарта и солта. Брашното се пресява и се замесва тесто. Накрая се добавя олиото и още един път се омесва тестото. Оставя се на топло място да удвои два пъти обема си.
За доматен сос : в тиган се запържва нарязаният на полумесеци лук и пресованият чесън за 5 минути. Прибавят се доматите заедно с доматеното пюре, захарта, босилекът, риганът и дафиновият лист. Сосът се подправя със сол и смлян черен пипер и се кипва. Огънят се намалява, а сосът се оставя да къкри 30 минути. Изважда се дафиновият лист и по желание се пасира.
За плънката : пресният спанак се почиства, измива и се нарязва на дребно (ако използвате замразеният - само се размразява и се изстисква). Ситно нарязаните лук и чесън се задушават няколко минути в сгорещения зехтин. Добавя се спанакът и се задушава на слаб огън до омекване, като се бърка от време на време (5-8 минути). Накрая се подправя със сол и смлян черен пипер.
Тестото се разстила в намаслена тава, като леко се повдига покрай стените. Отгоре се разпределя доматеният сос, след това задушеният спанак, а върху него се нареждат нарязани на половинки твърдо сварените яйца. Поръсват се с индийско орехче и се поръсват с едро нарязаните орехови ядки. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 15-18 минути. Изважда се и се поръсва с настъргания Пармезан и се връща за 2-3 минути във фурната. Поднася се топла.