500 г свеж спанак
200 г извара
5 бр. яйца
200 г кисело мляко
200 г прясно мляко
300 г брашно
50 г ориз
50 г зелен лук
100 г моркови
50 мл олио
1 ч.л. сода за хляб
сол
филирани бадеми, кетчуп - за украса
Спанакът се бланшира в подсолена вода 5 минути, изцежда се, нарязва се на дребно и се задушава в олиото, заедно с нарязания лук и настъргания морков. След омекване на моркова, котлонът се изключва, и към сместа се добавят оризът и изварата. Когато поизстине плънката, се добавя едно яйце. Останалите 4 яйца се разбиват с двата вида брашно, двата вида мляко и содата. Сместа трябва да е малко по-гъста от палачинковата. Фурната се загрява на 200 С. Дъното на правоъгълна тавичка 26х38 см се покрива с хартия за печене и върху нея се изсипва 1/2 от сместа. Запича се до полуготовност (да изсъхне, но да не се зачервява), след това върху нея се слага спаначената плънка, която се залива с другата половина палачинкова смес. Пече се до зачервяване. Нарязва се на парчета. Поднася се с кетчуп и малко филирани бадеми за украса, или както ви диктува фантазията!
* В сместа за блатовете може да се добавят 4 с.л. олио или масло и сол. В плънката може да се сложи сирене или настърган кашкавал.