Нямаше да напиша тази статия, ако не беше тъжен инцидент, който се случи в нашето семейство преди няколко години. Заведохме нашите шестгодишни деца при техните баби и дядовци, за да останат с тях за няколко дни.
Дядото, зарадван от пристигането на внуците си, отиде в шатрата „зеленчуци“ да купи най-страхотната диня, която се предлагаше там.
Купил диня, донесъл я вкъщи, разрязал я, децата изяли едно парченце и веднага хукнали към тоалетната... Както се оказало по-късно, били натровени. Едно парче предизвикало повръщане на детето, което продължило почти цял ден. Оттогава момчето не яде дини няколко години, страхувайки се от повторно отравяне.
Причината за отравянето най-вероятно са химикали, използвани за обработка на дини. Не обвинявам всички търговци, но вероятно проблемът е в доставчика. Дори продавачът може да не знае за наличието на тези неща в динята.
Не искам да повтарям подобна ситуация и не пожелавам на никой да мине през нея. Затова започнахме да тестваме дините преди да ги консумираме.
Да, все пак трябва да купите диня, защото такива проверки не се правят в магазина. Но мисля, че е по-добре да се уверите, че динята е безопасна, преди да я ядете, отколкото да рискувате здравето си.
Не претендирам, че методът е научен, но ние го следваме от няколко години и няма никакви негативни последици. Отрязваме малко парче от динята.
Налейте обикновена вода в чаша или буркан.
Спускаме отрязаното парче във водата.
И изчакайте 20-30 минути. Повярвайте ми, ако има химия в динята, тя ще си проличи. Ако след половин час водата леко порозовее, динята е готова за консумация.
Ако водата придобие наситен кафяв или тъмночервен цвят, това не е нормално и е по-добре да изхвърлите такава диня. Здравето е по-важно от парите.
Приятели, няма да твърдя, че това е научно потвърдено, но ние винаги спазваме тези правила и резултатите винаги са положителни. Ако динята има неестествен цвят, веднага я изхвърляме, защото един здравословен плод не трябва да изглежда така.