Мойте Рецепти
Замесва се тесто от брашното, захарта, олиото, захванатата предварително мая (в малко топло мляко с щипка захар и няколко лъжици брашно), останалото хладко мляко, яйцата, лимоновата кора (настъргана), стафидите. и се оставя да втаса хубаво (докато удвои обема си). Ако е меко тестото, добавете още брашно, но внимавайте да не го направите твърдо.
След като тестото втаса, разделете го на 9 топки. От всяка топка разточете правоъгълна кора, всяка кора намажете с мармалад по желание (може вместо мармалад да използвате шоколад, орехи, локум или каквато плънка предпочитате). Навийте корите на руло. След това от всеки три рула сплетете плитка, а краищата прикрепете с клечка. Оставете козунаците отново да втасат.
След това ги намажете с разбит жълтък (с 2-3 капки олио и 2-3 капки прясно мляко). Поръсете със семена по желание. Отгоре сложете няколко бучки масло или маргарин.
Изпечете козунаците в предварително загрята фурна на 200 градуса около `15-20 мин., в зависимост от фурната, а след това ги покрийте с хартия за печене и ги допечете при температура 170-180 градуса още 20-25 мин.
Когато са готови, покрийте с чиста кърпа, пъхнете в плик, покрийте и него с кърпа, за да омекнат хубаво.