Доста лесно е да се предположи, че органичната или сурова храна е по-полезна, отколкото химически обработена или сготвена храна. Здравият разум на повечето от нас подсказва, че органичната сурова храна е по-питателна и хранителна.
Кирлиановата фотография се отнася до форма на фотограметрията, направена с напрежение. Кръстена е на Семьон Кирлиан, които през 1939 г. случайно открива, че ако един обект на фотографска плака е свързан към източник на напрежение изображението се възпроизвежда върху фотографската плака.
Суровата храна показва жизнен равномерен поток на енергия, като същевременно сготвената храна показа ясно намаляване и дисбаланс в полето. Една свежа органична ябълка бе сравнена със закупена от магазина ябълка. Въпреки че и двете показаха силни енергийни полета, полето на органичната ябълка беше по-равномерно и пълно.