Червеното зеле има такъв необичаен ярък цвят, който се дължи на високата концентрация на антоцианин в зеленчука - специален пигмент.
Но червеното зеле се различава не само в цвят, но и в увеличената полезност. Днес ще говорим за полезното и вкусно червено зеле и защо в древния Рим, местните лечители го използват за медицински цели.
Червено зеле
Този вид зеле няма ранни сортове.
Въпреки че вкусът на червено зеле е малко сух в сравнение с бялото зеле, но съдържа повече витамини и хранителни вещества.
Aнтоцианът, който придава на червеното зеле необичаен цвят, защитава човешкото тяло от въздействието на радиацията. Магнезият, калият, желязото, ензимите и фитотонидите, съдържащи се в продукта, правят зелето още по-лечебно. Между другото, фитонцидите защитават тялото от туберкулозен бацил.
Дори древните римляни са лекували белодробни заболявания и остър бронхит с червено зеле. Днес то е включено в храненето на пациенти с хипертония, тъй като този продукт намалява кръвното налягане.
Поради огромното съдържание на хранителни вещества сокът от зеле се смята за източник на красота и здраве. Особено се оценява от жените.
Доказано е, че редовната консумация на сок от червено зеле намалява риска от рак на гърдата наполовина . Тази течност също премахва токсините, ускорява метаболизма, укрепва ноктите, почиства черния дроб.
Предлагаме лесна за приготвяне, но невероятно полезна напитка, направена от червено зеле . Просто вземете 300 грама зеле, зелена ябълка, малко мента и босилек. Добре смелете всичко в миксер, докато се получи гладка смес. Пийте по 2 чаши на ден - 1 чаша преди хранене. Ще забележите положителен ефект след първите 5 дни от приемането.
Но червено зеле не е толкова популярно, колкото бялото зеле. Всичко се отнася до ограниченията на приложението. Повечето хора не харесват специфичния му остър вкус, който се причинява от съдържанието на гореспоменатия антоцианин.
За тези, които се възползват от вкуса, това зеле ще стане често срещан гост на масата.
Зелето е много полезен продукт, така че го съхранявайте предварително. Червеното зеле през зимата ще бъде истинско спасение от белодробни инфекции.