Специалистите разкриват, че свинската мас е много по-полезна отколкото си мислехме

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Специалистите разкриват, че свинската мас е много по-полезна отколкото си мислехме
4499
Снимков материал: pixabay.com
Специалистите разкриват, че свинската мас е много по-полезна отколкото си мислехме

Свинската мас е част от битието на българите в миналото, но напоследък не се радва на особена почит и е символ на вредна храна. Счита се че е така, понеже съдържа много холестерол и вреди на кръвоносните съдове и сърцето.

Днес обаче отново се завръща в пълния си блясък. Ето 5 причини да изберем свинската мас:

Понижава холестерола

Специалисти твърдят, че тя съдържа мононенаситени мазнини, които понижават холестерола и е по-полезна от маслото.

А сравнена с маргарина и другите хидрогенизирани мазнини, свинската мас си е направо здравословна.


Източник е на витамин D

Тя е един от най-богатите източници на витамин D. Една супена лъжица свинска мазнина съдържа 1000 IU витамин D.

В кулинарията е незаменима за милинки, тутманици, ястия с кисело зеле, както и за някои сладкиши. В много сладкарски рецепти се препоръчва тестото да бъде приготвено с мас.

При здравословни проблеми

В миналото се е използвала при настинка, също така са мазали бебетата против подсичане. В свинската мас се съдържа олеинова киселина. Редовната консумация на тази киселина може да помогне да се почувстваме по-добре при депресия и стрес.

В козметиката

Маста се завръща и в козметика. Днес участва в много маски за коса. А някои бременни жени и досега я използват, за да предотвратят появата на стрии.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft