Специалитетът на леля ми, сега и ние го правим-Великденска кошница за яйца от тесто

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Специалитетът на леля ми, сега и ние го правим-Великденска кошница за яйца от тесто
Специалитетът на леля ми, сега и ние го правим-Великденска кошница за яйца от тесто
14465
Специалитетът на леля ми, сега и ние го правим-Великденска кошница за яйца от тесто
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Великденската кошница  отдавна се превърна в основен атрибут на Светлия Великден в нашето семейство.

Ако обичате приготвянето за Великден колкото самия празник, опитайте се да опечете сладка Великденска кошница . Може да се сложи на празничната трапеза или да се даде на роднини.  

За да се получи твърда кошница, трябва да се сложи тесто с мая във фурната. Масленото прясно тесто не е подходящо за тази цел. Предлагаме ви подробна рецепта.

Великденска кошница от тесто

СЪСТАВКИ

450 гр брашно
270 грама вода
2 яйца
2 ч.л.

растително масло
1 ч.л. суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол

ПРИГОТВЯНЕ

Вземете дълбока купа, изсипете малко топла вода и разтворете в нея захарта и солта.

Добавете едно яйце, растително масло и брашно, смесено с мая.

Замесете тестото. Омесете до тогава, докато става лесно да отделя от стените на купата.

Покрива се с фолио или кърпа и се поставя на топло място. Оставете го да увеличи размера си 3-4 пъти. Това може да отнеме 30 до 40 минути.

Поръсете работна повърхност с брашно, поставе нея тестото,което да оформите като салам. Разделете го на четири парчета. Две оставете настрана и две разточете като правоъгълник с дебелина от около 5 mm. Нарежете тестото на ивици 1 см широки.
Вземете малка огнеупорна купа, това ще бъде нашата форма. Покрийте я с фолио. Наредете готовите ленти по повърхността на купата, както е показано на снимката.

Вземете половината от оставащото тесто и го разточете до същата дебелина и по същия начин нарежете на ленти, които да прокарате през първите ленти по посочения начен.  В мястото, където се пресичат вертикалните ивици, се образува дебел слой от тесто-Натиснете ги, за да се образува дъното на кошницата.

Съберете излишното тесто.

  • Поставете фурната да се загрява до 180 градуса.
  • Покрийте Великденската кошница с кърпа и оставете да втаса за 15 минути. Леко намажете с яйце  цялата повърхност на кошницата.
  • Поставете кошницата във фурната и печете, докато се опече. Това отнема около 25 минути.
  • Опечената кошница от тесто внимателно се маха от купата с фолио и оставете да се охлади.
  • Сега е необходимо да направите дръжка, на горния ръб и поставка за дъното на кошницата. 
  • Увийте с фолио огнеупорна купа отново. 
  • Разточете останалото тесто и го нарежете на девет ленти. 
  • Направете три плитки. Поставете ги, както е показано на картинката.

Пече се също като кошницата. Не забравяйте да намажете яйцето!

Когато кошниците изстинат, ги скрепете с клечки за зъби. Прикачете дръжка към горната част и един ринг към основата.
Великденската кошница е готова! Украсете я с панделки, цветя, яйца и зарадвайте всички.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft