Традицията повелява на Васильовден, първия ден от Новата година, да си похапнем баница с късмети . Знаем, че всички умеете да приготвяте баница, но днес имаме за вас наистина специална рецепта за новогодишна баница - освен, че е сочна и мекичка като душичка, тя е изключително ароматна и вкусна, а начинът на подреждане я прави да изглежда като от изложба! Предлагаме ви рецептата за тази пухкава красавица - Специална новогодишна баница :
Специална новогодишна баница
Продукти:
700 г готови кори
малко олио за намазване на корите
500 г фино сирене
За заливката:
5 яйца
малко сол на вкус
500 мл газирана вода
малко олио
около 100 г масло нарязано на кубчета - върху баницата
Приготвяне:
Поставете една кора върху работна повърхност върху памучна кърпа и я намажете с малко олио. Покрива се с втора кора и отгоре се поръсва равномерно натрошеното сирене.
Навийте кората, след което я разрежете на 6 части. Подредете стъпаловидно парчетата в кръгла тава, предварително леко намазнена.
Повторете процедурата с всички останали кори: вземете две кори, от които намажете долната кора с олио, а горната поръсете със сирене. Когато напълните тавата, залейте баницата с яйчената заливка и наредете малки парченца масло, общо около 100 гр.
За заливката: разбийте пет яйца с 500 мл газирана вода и малко олио (1-2 с.л.) и сол на вкус.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути.