Топлата, прясно изпечена погача , е нещо, на което трудно се устоява. Ароматът на тесто, смесен с пухкавата сърцевина на домашната питка , може да провали и най-строгата диета.
Специална питка с белтъци
Продукти:
1 кубче мая
2 яйца
2 белтъка
1/2 кофичка кисело мляко
1/2 к.ч. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
600 мл вода
1 - 1,2 кг брашно
1 пак. масло (125 г)
За намазване:
2 жълтъка
1 с.л. олио
3-4 капки оцет
сусам или други семена за поръсване
Приготвяне:
Размийте маята в хладка вода. В широк съд пресейте брашното и оформете кладенче. В него излейте разтворената и шупнала мая. Добавете солта, захарта, киселото мляко и олиото. Чукнете две цели яйца и добавете двата белтъка. Жълтъците запазете за намазване.
Замесете от продуктите меко тесто. Не слагайте наведнъж цялото количество брашно, а добавяйте, ако се наложи при месенето. Завийте тестото с кърпа и го оставете на топло да втаса хубаво.
След това премесете на плота. Разделете тестото на две или три топки. Разточете топките на лист с дебелина около 1 см и ги намажете с разтопено масло. След това ги навийте на руло. Изравнете двата края на рулото, след това го нарежете на пръстени с дебелина около 3 пръста.
Парчетата се подреждат в намазнена тава, на разстояние 3-4 мм едно от друго. Тавата се завива с кърпа и отново на топло втасва 30 мин. След това я намажете със смес от разбитите жълтъци, олиото и оцета. Накрая поръсете със сусам или други семена по избор.
Печете в загрята на 200 градуса фурна около 40 минути.