Лютениците и лютиките са традиционни нашенски видове зимнина. Дори и сами да не правите, със сигурност си спомняте вкуса им от детството.
Домашна лютика с тиквички
Продукти:
2 средно големи картофа
2 моркова
1 глава лук
1 голяма тиквичка
5 бр.чушки - сладки, зелени и червени
3 бр.люти чушки - сушени, може и по-малко, според вкуса ви
40-50 мл олио
сол - на вкус
магданоз
кимион - 1 голяма щипка
1 с.л.лютеница - едро смляна, с връх
2 стръка пресен чесън - само бяла част
Приготвяне:
Обелете картофите, морковите, лука и тиквичката. Нарежете ги на парчета, залейте ги с вода, колкото да са покрити, и ги сварете до готовност. Отцедете ги добре и ги намачкайте на едро, докато са топли, с преса или с вилица, но да не стават на пюре, а да има и парченца.
Червените чушки почистете от семената и ги изпечете, обелете и нарежете на ситно. Сушените люти чушки залейте с малко вода, поставете ги на котлона да заврат, докато омекнат, и после ги нарежете на ситно. Отцедете ги и смесете двата вида чушки с картофената смес. Добавете олио, кимион, два стръка пресен чесън /само бялата част/, ситно нарязан, и лютеницата. Разбъркайте добре и поръсете със сол на вкус.
Изсипете в купа и поръсете с нарязан пресен магданоз. Може да я поднесете прясна или да затворите в буркани и да стерилизирате за кратко.
По желание може да добавите и лют пипер, за по-интензивен вкус.