500 гр. кори за баница/баклава
300 гр. орехи (половината смлени, половината - нарязани)
100 гр. постен шоколад
5 супени лъжици грис
5 супени лъжици маргарин
200 мл газирана вода
200 мл олио
Сироп:
800 гр. захар
700 мл вода
Защо тази година вместо традиционната баклава не приготвите тези симпатични тригуни? Със сигурност и вкусът, и външният им вид с нищо не отстъват на баклавата, а още един плюс е, че рецептата е специално пригодена за постещите. Опитайте с нас:
Половината орехи се смилат ситно, а другата половина се нарязват. Шоколадът се настъргва, добавят се грисът и маргаринът, и се бърка до хомогенна смес. От нея се оформят топки колкото орех и с тях се пълнят тригуните.
Всяка кора се поръсва с олио с помощта на лъжица, после се прегъва наполовина и се поръсва с газираната вода. След това от едната страна се сгъва на 1/4, а от другата страна - върху чрез вече сгънатото, но не докрай. Най-накрая се слага топче от плънката и се оформя на триъгълник. По същия начин се процедира с останалите кори. Цялата баклава се поръсва с малко олио и газирана вода, и се пече до зачервяване - в зависимост от фурната. Начинът на сгъване може да видите на допълнителните снимки (примерът е със сгъната салфетка).
От продуктите за сиропа се сварява не прекалено гъст сироп и с горещия сироп се залива охладената изпечена баклава.