Нарежете на ситно лука, чушката. Обелете и настържете на едро ренде домата. Сложете ги да се запържат в тиган с малко олио.
Когато зеленчуците омекнат, дръпнете тигана от огъня и оставете сместа да изстине. След това прибавете счуканите орехи и подправките, заедно със сол на вкус. С тази смес напълнете добре почистения, измит, подсушен и посолен отвътре и отвън шаран. След това зашийте отвора добре, за да не изтече плънката. По традиция конецът, с който шиете, трябва да е червен или бял, защото така ще се предпазите от уроки. Но спокойно може да използвате и какъвто конец имате под ръка.
За тестото:
Разтворете маята в 1 1/2 кафена чашка хладка вода. Прибавете щипка сол и 1/2 супена лъжица брашно. Разбъркайте сместа и я оставете да шупне на топло. След това пресейте брашното в дълбока тава, оформете кладенче в средата му и вътре изсипете маята. Поръсете с малко сол и налейте още малко хладка вода. Замесете тесто, докато стане гладко и нелепкаво. След това го разделете на две части и от всяка разточете по една дебела кора с размерите на тавичката, в която ще печете рибника.
Сложете едната кора в намаслената тавичка, намажете я с олио и поставете отгоре пълнения шаран. След това покрийте с втората кора и добре прищипете краищата, за да се завие рибата в тестото.
Най-отгоре с остър нож очертайте главата и люспите на шарана. Намажете тестото с разбит с малко олио жълтък и печете рибника два часа и половина в умерена фурна.
* За тази рецепта може да използвате и друга риба - сом, лефер или друга едра риба. Ако нямате много време, може да използвате и готово тесто.
Автор: lakomnik.bg