620 гр. брашно
200 гр. извара
240 мл кисело мляко
1 яйце
5 ч.л. захар
1 ч.л. сол
10 гр. суха мая
70 гр. масло
1 пак. ванилена захар
Тестото се омесва най-лесно в машина за хляб. Маята се изсипва в 50 мл топла вода и се оставя да шупне.
Киселото мляко се изсипва в купа, добавя се яйцето, разбърква се, добавя се меко масло (40 гр.) и сместа се разбива. Добавят се солта, захарта, ванилията, шупналата мая. Брашното се пресява и се добавя постепенно, като се омесва гладко тесто. Оставя се на топло място, за да увеличи обема си 2-3 пъти.
От втасалото тесто се откъсват парчета с размерите на топка за тенис. На набрашнена маса тестото се разточва (разтегля) на дълъг плосък фитил. Намазва се с разтопено масло с помощта на силиконова четка.
След това се навива на руло откъм тесния край. Тавата се покрива с намазнена хартия за печене. Рулата се подреждат отгоре и се покриват с леко навлажнена кърпа. Оставят се да втасат около 30-45 минути.
След като бухнат добре, се намазват с разбитото яйце. Ако искате по-тъмна кора, ги намажете с жълтък, разбит с лъжица мляко.
Пекат се в предварително загрята на 180 ° фурна около 45 минути. Горещите кифлички може да се залеят с глазура от 50 гр. пудра захар и една чаена лъжичка лимонов сок.
Добър Апетит!