Списък с най- добрите храни за вдигане на имунитета

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Списък с най- добрите храни за вдигане на имунитета
26156
Снимков материал: pixabay.com
Списък с най- добрите храни за вдигане на имунитета

Ето списък с извънредно полезни храни за имунитет!

В природата има куп полезни храни, които подсилват нашия имунитет и помагат срещу болестите.

Списък с полезни продукти, с които да подпомогнем имунната си система, за да дава отпор на болестотворните микроорганизми и благополучно да се справя с техните набези, без да ходим до аптеката:

Сок от портокал: 

Една чаша сок на закуска доставя 100% от необходимата за тялото дневна доза витамин С (75 мг. за жените и 90 мг.

за мъжете). За този витамин е известно, че е доста полезен за кожата и имунитета, но противно на известното схващане, той не предотвратява настинките. Изследванията разкриват обаче, че приемането на доста витамин С помага за по-бързото възстановяване от болест. Най-добре е витамин С да се приема чрез храната. Освен в портокалите, той изобилства в червените чушки и кивито. Приемането на мегадози хапчета може да причини образуването на камъни в бъбреците, стомашни проблеми и дори вътрешни кръвотечения – предимно при децата. При обобщението на 30 изследвания не са открити данни, че добавките от витамин С предотвратяват настинките.

Овес и ечемик:

Норвежки изследователи са установили, че тези зърна съдържат бета-глюкан , вид фибри с много по-мощни от ехинацеята антимикробни и антиоксидантни свойства. Опитни животни, които приемали тази съставна част ставали по-устойчиви към грип, херпеси и дори антракс. При хората тя усилва имунитета, заздравява по-бързо раните и помага за по-доброто действие на антибиотиците.

Прясно мляко:

Наред с рибата, млечните продукти са един от най-добрите източници навитамин D, който е мощно оръдие за засилване на имунната система и предпазване на настинките. Хората с липса на витамин D са с 36% повече застрашени от инфекции на горните дихателни пътища. Тъй като снабдяването на тялото с достатъчно витамин D чрез храната е трудно, най-добре е да се приемат добавки.

Кисело мляко:

Шведски изследователи са изследвали работници, като в продължение на 80 дни им давали напитка от кисело мляко. Учените установили, че работниците които консумирали напитката, излизат в отпуск по болест с 33% по-рядко от тези, които пили плацебо.

Риба и миди:

Сьомгата, скумрията, херингата и други по-тлъсти риби съдържат омега-3 мазнини, които засилват действието на фагоцитите. Тези риби съдържат и селен, на който са богати мидите, стридите и раците. Селенът помага на кръвните клетки да произвеждат цитокини – протеини, които гонят вирусите. Някои изследвания разкриват, че омега-3 мазнините увеличават притока на въздух към белите дробове и ги предпазват от простуда и инфекции. Действително тези мазнини имат важен принос за добрата имунна система, тъй като помагат на клетъчните мембрани да усвояват ефективно хранителните вещества и да изхвърлят токсините.

Пилешка супа:

Тази супа с причина се използва като лекарство от векове. Цистеинът – аминокиселина, която се отделя от пилето при варене, има химична структура, подобна на лекарство срещу бронхит. Супата понижава секретите и успокоява симптомите при запушен нос и силна кашлица. Прибавянето на подправки, като чесън и лук към супата увеличава укрепващото действие на пилешката супа върху имунната система.

Чесън:

Според последните изследвания, хората, които приемат чесън във вид на хапчета в продължение на 12 седмици през зимата са с над 60% по-защитени от настинка, а ако се разболеят, оздравяват с 3 и половина дни по-рано. Чесънът съдържа вещества, които борят инфекциите, в това число антибактериалния алицин. Разбира се, суровият чесън е по-ефективен от хапчетата.

Пшенични кълнове:

Четвърт чаша пшенични кълнове зарежда тялото с приблизително половината от необходимата дневна доза цинк, основен минерал, който помага за обновяването на клетките и за заздравяване на имунната система. Даже и леката липса на цинк, който е необходим за производството на белите кръвни телца, може да увеличи риска от инфекция. Прибавяйте кълновете към киселото мляко, овесената каша, салатите, пюретата.

Тиква и сладки картофи:

Тези зеленчуци са богати на витамин А, който играе ключова роля за осигуряване от инфекции. Доставяйте витамин А на тялото, като приемате и богати на цинк храни, като задушено месо с моркови. Цинкът помага за усвояването на витамин А, защото този витамин циркулира в кръвта само когато се свързва с протеини. Ако в тялото ви няма достатъчно цинк, витамин А не може да се придвижи от черния дроб до тъканите, където е полето на неговото полезно действие.

Черен чай:

Многократно е доказано ,че той стимулира производството в клетките на интерферон – протеин, който се бори срещу настинките и грипните инфекции. Ако не обичате черен чай, бихте могли да го замените със зелен.

Гъби:

В тях има около 300 вещества, които засилват имунната система, увеличават производството на борещите се с инфекциите бели кръвни телца и ги правят по-агресивни.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft