Най-опасните добавки в храната
Напоследък хранителната индустрия се е развила до големи висоти, но за сметка на това качеството на храната постоянно намалява. За да удължат живота на хранителните продукти и да подобрят вкусовите им качества производителите на хранителни продукти добавят различни подобрители.
Зад красивата опаковка може да се крие опасе за здравето ви продукт. В тази статия ще ви запознаем с три от най-опасните Е-та, които ако ги срещните на етикета на хранителните продукти ви препоръчвам силно да се откажете да ги закупите.
E513 - Сярна киселина
Е друга извънредно опасна хранителна добавка внасяна в хранителните продукти. Обикновено се използва 10% разтвор на сярна киселина.
Основно се употребява за регулирането на киселината на различни напитки. Също така E513 намира приложение като катализатор при инверсията на захарите. Друго широко приложение на Сярната киселина в хранителната промишленост е при рафинирането на мазнини.
Въздействие върху човека:
Сярната киселина е изключително агресивно химично съединение към органите и тъканите на човека. При контакт с кожата или лигавицата води до силни изгаряни и дори некроза на тъканите. При вдишване на парите на Е 513 се наблюдава кашлица, затруднено дишане; често се развиват бронхит, трахеит, ларингит.
Това са трите най-опасни Е-та , които се използват в хранителната промишленост. Следващия път, когато пазарувате проверете дали тези добавки са отбелязани върху етикета!
Споделете статията с приятели, за да може повече хора да научат истината за храната, която ядем!