Представяме полезни плодове, които да включите в ежедневното меню за превенция срещу рак.
Ето списък с полезни плодове, за които е доказано, че помагат при профилактика срещу различни видове рак.
В България годишно се регистрират над 30 000 нови случая на различни злокачествени заболявания, пише dariknews.bg.
Смокиня:
Смокините съдържат дериват на бензалдехида. Учени от Института по физични и химични изследвания в Токио казват, че бензалдехид е много ефикасен в предпазването от тумори.
Портокал и лимон:
Портокалите и лимоните съдържат лимонен, който стимулира антираковите имунни клетки (лимфоцити и др.). Те могат също по този начин да унищожават причиняващи рак субстанции.
Грейпфрут:
Грейпфрутът, също както портокалът и други цитрусови плодове, съдържа монотерпени, за които се смята, че предпазват от рак, като елиминират карциногените извън тялото. Някои изследвания разкриват, че грейпфрутът би могъл да потисне разпространението на клетките на рака на гърдата ин витро. Също така плодът съдържа витамин C и бета каротин.
Червено грозде:
Червеното грозде съдържа биофлавиноиди, силни антиоксиданти, които действат като преграда против рака. Гроздето е също така богат първоизточник на ресвератрол, който потиска ензимите, стимулиращи растежа на раковите клетки и понижаващи имунната система. То съдържа и елагикова киселина – съединение, което блокира ензимите, нужни за раковите клетки – това изглежда забавя развитието на туморите.
Папая:
В папаята има витамин C, който действа като антиоксидант и може също така да намали абсорбирането на нитрозамини.
Къпини:
Къпините съдържат много витамини, минерали и антиоксиданти, известни като антоцианини, които предпазват от рак. Според неотдавна проведено изследване при плъхове, яли от 5% до 10% къпини, броят на туморите е намалял с 43% до 62%. Диета, съдържаща 5% къпини, е по-ефективна от диета, съдържаща 10% къпини. Проучване от май 2002 г. показва, че къпините могат да предотвратят и рак на дебелото черво.