Проучване на група норвежки изследователи от университета в Берген, публикувано в списание "Plos Medicine", показа, че някои храни могат значително да удължат живота ни.
Обратно, прекомерната консумация на рафинирани захари, мазнини и преработени храни може да причини дългосрочни здравословни проблеми.
За да проведат това проучване, изследователите анализираха резултатите от глобални проучвания на болестите и причините за смъртта в Китай, Европа и Съединените щати.
Смята се, че недохранването е причина за повече от 11 милиона преждевременни смъртни случая всяка година. След това учените сравняват това число с други анализи, като разглеждат ефектите на различните храни върху нашето дълголетие . Така те успяха да определят специфична диета, която може да удължи живота с десетилетие, пише " gracia.fr ".
Каква е тази диета?
За такова здравословно хранене е необходимо да се консумират големи количества плодове и зеленчуци. Не е тайна, но учените са направили списък с храни, които са особено мощни по отношение на удължаващите живота си свойства.
Грахът, лещата и соята са в основата на тази диета. Пълнозърнестите храни, царевицата, овесените ядки и пшеницата също са от съществено значение, както и ядките като бадеми, шамфъстък и орехи. От друга страна, червеното месо и преработените храни трябва да се консумират най-малко.
Особено интересно е, че учените са стигнали до заключението, че продължителността на живота може да се удължи с 2 години, ако ядем около 2000 грама бобови растения годишно и ядем възможно най-малко солени и сладки храни.
Разбира се, дори и тези, които се опитват да се хранят здравословно, понякога консумират нещо, което не е най-доброто за тялото, но най-важното е да сме умерени във всичко и в дългосрочен план да видим, че това, което ядем, е качествено. Целта е да се възприемат по-здравословни хранителни навици, които водят до дълголетие.