Бялото сладко е от онези десерти, за които се сещаме с носталгия към детството. Днес можем да го опитаме в някоя ориенталска сладкарничка, но някога го приготвяхме сами у дома.
Класическо бяло сладко с орехи
Продукти:
1 ч.ч (340 гр.) глюкоза
¾ - 1 ч.ч. (170-240 гр.) захар
3 белтъка
зрънцата на 1 шушулка ванилия или 2 праха ванилена захар
Приготвяне:
Захарта и глюкозата се смесват в подходящ съд (малка тенджера). Загряват се на много слаб огън (при непрекъснато разбъркване), докато захарта се разтопи. Горещата смес се добавя на струя към разбитите белтъци. Разбъркването продължава, докато сместа се сгъсти и охлади.
През това време орехите се запичат в тавичка или на сух тиган. След това се натрошават на едро и се добавят към готовото сладко. Изсипва се в подходящ за съхранение съд. Охлажда се напълно на стайна температура, съдът се затваря и се съхранява в хладилник. Сервира се по една чаена лъжица в малка чинийка или в чаша с вода.