Чудна бита сметана , приготвена от прясно мляко: Не ви е необходима суха сметана или сгъстител, тази бита сметана няма да се разтапя и е с фантастичен вкус!
Чудесен съвет как да си направите пухкава бита сметана у дома, дори без суха сметана. Отлична е на вкус и държи форма чудесно.
Снимка: YouTube
Правя го по този начин от години и сме много доволни, харесва ни повече от купената от магазина.
Ако нямате масло, можете да опитате да използвате и маргарин, но маслото си е масло.
Домашна бита сметана от прясно мляко
Нуждаем се от:
- 200 грама масло
- 2 чаши прясно мляко
- 3/4 чаша захар
- 1/3 чаша царевично нишесте
- 1 чаена лъжичка ванилова есенция (по избор)
Процедура:
Смесете царевичното нишесте с 1/2 чаша мляко.
Снимка: YouTube
Загрейте останалите 1 и 1/2 чаши мляко заедно със захарта.
Снимка: YouTube
Когато течността започне да ври, добавете царевичното нишесте с млякото.
Снимка: YouTube
Оставете да заври и бъркайте, докато се образува гъста, гладка маса. Периодично отстранявайте каймака, който се образува.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Свалете от котлона и оставете да се охлади, като разбърквате от време на време, за да предотвратите образуването на коричка по повърхността на сместа.
Нарежете маслото на малки парченца.
Снимка: YouTube
Постепенно добавяйте парченцата масло към охладения крем, като разбивате добре след всяко парче.
Продължете да разбивате, докато кремът стане бял и красиво пухкав.
Снимка: YouTube
Накрая можем да добавим ванилова есенция.
Съхраняваме в хладилник.
Снимка: YouTube
Втора рецепта
Трябва да знаете, че според Healthline, бита сметана, която държи перфектно форма, може да се направи и от обикновено мляко и желатин.
Просто има непропорционално количество мазнини в сравнение с битата сметана.
Снимка: YouTube
Така че, ако имате само мляко и нямате суха сметана, този трик от професионалистите ще ви бъде от полза.
Не е необходимо да добавяте втвърдител към тази бита сметана.
Държи се перфектно.
Снимка: YouTube
Нуждаем се от:
- 500 мл пълномаслено мляко
- 3 ч.л. желатин на прах
Процедура:
Изсипете желатина в 100 мл студено мляко и го оставете да набъбне.
След това го загрейте (оставете да заври), докато се разтвори напълно и го свалете от котлона.
В купата, в която ще разбивате, смесете останалата част (400 мл) с разтворения желатин и поставете купата в хладилник за около час.
По-късно разбийте охладената смес с електрически миксер или ръчна бъркалка с приставка за разбиване.
Снимка: YouTube
СЪВЕТ: Можете да разбиете бита сметана от готварска сметана по подобен начин.
Количеството добавен желатин, разбира се, ще бъде по-малко поради по-високото съдържание на мазнини в сметаната (11 до 15%).
Снимка: YouTube
За 350 мл готварска сметана са достатъчни 1,5 чаени лъжички желатин на прах.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!