Има хиляди рецепти за баница, но днес сме се спряли на една изключително вкусна и лесна за приготвяне. Пълнежът й е най-разнообразен: извара, сирене, картофи,общо взето по ваш вкус може да експериментирате с всичко
Сръбската баница е една от най-популярните опции. Първо, готвенето е лесно. Второ, всички съставки са налични. Трето, много е вкусно. Слоеста, ефирна, сърдечна плънка ...
Съставките
Пшенично брашно 700 g
Суха мая 2,5 ч.л.
мляко 400 мл
Яйце 1 бр
масло 340 g
захар 1 супена лъжица
сол 0,5 с.л. л.
Яйчен жълтък 1 бр
Сирене 400 g
подготовка
Загрейте млякото. Изсипете сухата мая в него и оставете настрана за 10 минути. След това добавете пшеничното брашно, яйце, 100 г масло, както и захарта и солта. Омесете тестото с мая.
Прехвърлете готовото тесто в дълбок съд. Не забравяйте да го покриете с чиста кърпа или залепващо фолио. Поставете съда с тестото на топло място. То трябва да се увеличи по обем поне 2 пъти.
Докато тестото ви втасва, настържете или намачкайте на бучки сиренет.
Прехвърлете тестото от купата на чиста повърхност. Първо трябва да го омесите, а след това да го нарежете на около 12 еднакви парчета. Вземете квадратна форма с размери 28 х 28 см. Намажете я с 10 г масло.
Вземете 1 от 12 нарязани парчета тесто с мая и го разточете на тънък слой. То трябва да бъде с приблизително същия размер като съда за печене. Оформете разточеното тесто. Разтопете 230 гр. масло. Вземете четка за готвене и намажете тестото във формата.
Сега направете същото със следващото топче тесто: разточете, поставете отгоре на първия слой и намажете с масло. Поръсете го със сирене. Докато разточите всички парчета, а след това омазняването с масло всичко, но не и последно и е необходимо да поръсите със сирене.
Вземете остър нож и нарежете на малки квадратчета. Уверете се, че острието на ножа преминава през всички слоеве, достигайки дъното на формата.
Покрийте отново цялата торта с фолио и я изпратете на топло място. Изчакайте, докато се удвои по обем.
След това разбийте 1 жълтък и намажете горния слой с него.
Загрейте фурната до 180 ° C. Изпратете баницата да се пече 40 минути.
Можете да поръсите със семена или подправки, или така да си я оставите.
Разкажете на приятелите си за новата рецепта!