25 Април 2022
5712
Снимков материал: pixabay.com
Според изследване на сръбски учени ползите от тази пролетна подправка се дължат на високото съдържание на витамин С, етерични масла и минерали в нейните листа, съобщава Life24. Учени:
Изследването показа , че консумацията на див чесън има изразено спазмолитично действие и облекчава състоянието при редица нарушения в дейността на стомашно-чревния тракт.
Наред с това дивият чесън има силно изразено антимикробно действие, а веществата, съдържащи се в него, са мощни антиоксиданти. Експертите предупреждават, че луковиците на дивия чесън съдържат от седем до осем пъти по-малко витамин С в сравнение с листата му. Те трябва да се събират за консумация през пролетта, преди цъфтежа на растението. Луковиците на дивия чесън узряват едва през август. Въпреки относително ниското съдържание на хранителни вещества в тях, те също могат да се използват и за приготвяне на различни ястия.
Важно: Статията е единствено с информативна цел и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или със специалист по здравословно хранене!
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари