Всички продукти са евтини, достъпни, а процесът на готвене е бърз и лесен . Дори сосът Бешамел за тази рецепта може да се приготви за няколко минути и ще бъде чудесно допълнение към зеленчуците. Това ястие прилича на рататуй и лазаня, но е по-добро и от двете! Чудесна лятна рецепта за лесно ястие за цялото семейство: спасение за забързаните домакини и удоволствие да го приготвиш!
Зеленчуци под сос Бешамел
Продукти:
400 грама млади тиквички
400 грама големи картофи
400 грама домати
100 грама кашкавал
400 мл прясно мляко
40 гр.масло
2 с.л.пшенично брашно
1 яйце
сол
Приготвяне:
Измийте 1-2 млади тиквички, подсушете и отрешете опашките им. Нарежете ги на кръгчета с дебелина около 4-5 мм. Обелете 3 големи картофа, измийте ги и нарежете на филийки: опитайте се да са възможно най-тънки.
Доматите също измийте и подсушете, след което нарежете на филийки: дебелина 3-4 милиметра.
Намажете дълбока тавичка за печене с растително масло: дъното и страните. Това количество на съставките е изчислено за форма с диаметър от 24 сантиметра.
Разпределете зеленчуци под формата на редуващи се кръгове от тиквички, картофи и домати.
Пригответе соса Бешамел: разтопете маслото в горещ тиган и изсипете вътре две супени лъжици брашно. Разбъркайте добре, добавете сол на вкус. Пържете брашното с маслото за 2-3 минути на умерен огън, докато сместа леко потъмнее.
След това налейте млякото, без да спирате разбъркването. За да избегнете бучки, използвайте тел за разбиване.
След като сосът се сгъсти малко, отстранете го от огъня.
Веднага добавете яйцето и разбъркайте добре.
Посолете леко зеленчуците и ги залейте със соса Бешамел, поръсете отгоре с кашкавал, настърган на едро ренде.
Пъхнете формата със зеленчуците във фурната, загрята на 180 градуса, и печете около 50 минути.
Оставете ястието леко да се охлади и го поднесете топло!