Ако имате баба, която меси различни вкусотии, сигурно сте чували израза: "идеалното тесто трябва да е като меката част на ухото". И това не е просто израз - наистина, идеалното тесто трябва да е меко и същевременно да не лепне по ръцете.
Идеалното тесто
Продукти:
- 250 мл заквасена сметана
- 100 мл кисело мляко
- 1 яйце
- 2 супени лъжици олио
- 1 ч.л.сода за хляб
- 1/2 ч.л.сол
- 1/2 пак.суха мая
- 1 ч.л.захар
- 400 гр.брашно
Плънка:
- по желание - яйца и сирене, кашкавал и шунка, кайма и пр.
Приготвяне:
Разбийте киселото мляко (в което сте угасили содата), заквасената сметана, слънчогледовото олио, яйцето, захарта и солта в купа. Добавете постепенно брашното, смесено със сухата мая, към сместа. Замесете тестото, като хубаво изтегляте и натискате с длани, за да влезе достатъчно въздух в него. Оставете го да почива половин-един час на топло.
През това време пригответе плънката.
Разделете тестото на парчета. Оформете всяко на питка, сложете в средата от плънката и съберете тестото отгоре, като оформите топки или мекички - по желание.
Загрейте олио в тигана. Изпържете мекичките на умерен огън от двете страни до зачервяване.
Извадете готовите мекици върху хартиени кърпи, които да абсорбират излишната мазнина.
Да ви е сладко!
От същото тесто може да направите, каквото си пожелаете - тутманици, питки, милинки, пирожки и всякакви други видове тестени изделия. Всичко става пухкаво, меко и вкусно!